2010. május 8., szombat

Koninginnedag, a beszámoló

A királynő napjáról

Tudom, tudom....Semmit nem írtam eddig 'a' buliról. A sárga hajamon kívül.
Akkor kezdem a csütörtük estével, vagyis Koninginnenachttal:

Elindultunk korán. Később, mikor az üres színpad előtt a sörünket szűrcsőlgettük, meg is állapítottuk, az este 7órás kezdés, a színpad felállításának a kezdete...
Kicsit késve de elkezdődtek a partyk. Városszerte mindenféle. ELőször az egyik holland rádió buliját hallgattuk messziről, majd kicsit körülnéztünk a környéken. Végül az egyik - korábban már megismert - girls bar előtt felállított dj-pultnál maradtunk. Ekkorra az eső is szépen el kezdett esni. Valahogy úgy alakult, B. a sörcsappnál ragadt, a napernyők alatt, én ernyőkön kívül. A buli jó volt, és közben kint felejtődtem az esőben. Ahogy a dal szól (ami színtén felcsendült!): It's a raining man
Végül a kongásokkal hazabillegtünk.

A nagy nap szintén aránylag korán, 11körül, a legelső hullámmal mentünk. Első állomásunk a Vondelpark volt, ott pedig Vrijmarkt (szabadvásár), bolhapiacféle. Ilyenkor egész nap adómentesen lehet eladni-venni mindenféle megunt, kinőtt holmit fillérekért. A lényegét csak akkor értettük meg igazán mikor ott voltunk, láttuk, éreztük.
Ez a része az ünnepnek a legkissebbekről szólt. Gyerekek szórakoztatták a nézelődőket saját produkciójukkal, aki amit tudott. Láttunk leendő táncosokat, énekeseket, artistákat, zenészeket. Akinek meg éppen nem volt műsora, az a többieknek talált ki különböző játékokat, úgy mint: egy csőből kieső paradicsom leütése kalapáccsal, sütievő verseny stb. Aki meg csak "szépülni" jött, annak lehetett még körmöt, arcot festettni.
Pár óra szó szerinti bolyongás után kezdtünk besokalni a tömegtől, és kijárat felé vettük az irányt. A sövényen túl már állt a bál. Nem is kicsit! Gyalog is csak apró, lassú lépésekben lehetett haladni, és mindenhonnan zene!
Egy-egy helyen kicsit elidőztünk, majd mindig mentünk kicsit tovább, vissza a centrum felé.
Végül aznap is egy kisebb szórakozóhely dj-pultjánál vertünk tábort.
Majd estefelé, hullafáradtan fejeztük be a bulit.

A nap röviden: bulihajókkal tömött csatornák; minden ami élt és mozgott, az narancssárgába öltözött; hömpölygő tömeg városszerte; hatalmas szabadtéri színpadok; bulihegyek.

Szóval, aki ilyenkor a környéken jár, annak érdemes benézni. Ilyet magyar ember, Magyarországon nemigen lát. :D

A legeslegvégén egyetlen - ill. kettő - dologban találtunk némi kivetnivalót: kuka, wc sehol sem. Egyikben sem bővelkedett a város, pedig a tömeg hatalmas volt.
Annyi legyen mentségükre, hogy azt az óriási mennyiségű szemetet (este bokáig gázoltunk benne) másnapra eltakarították. Wc meg amúgy sincs.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése