2011. január 16., vasárnap

More Real than Reality

W. Eugene Smith képei a FOAM-ban


Három kiállításnak ad helyet most a FOAM. De a fő, nagy-nagy kiállítás William  Eugene Smith, amerikai fényképész fotói a világ minden tájáról. Képei talán még valóságosabbak mint a filmek, szavak, ahogy a kiállítás címe is mondja: "More Real than Reality". Ott volt a fényképezőgépével a második világháborúban, az 50'es években Spanyolországban. Követte Albert Schweizer Nobel béke díjas orvost Afrikában. Minamata-ban (Tokyo melleti városka) élt japán feleségében három évig, miközben dokumentáltak mindent a Minamata-kórról. Ipari szennyvizet engedtek a városka melletti vizekbe hosszú éveken át, a lakosság viszont onnan halászott halakat fogyasztotta, így nehéz-fém mérgezése volt az ott élők legnagyobb részének. Később az ott készült képek, jegyzetek publikálásakor több támadás is érte Smith-t.

A fekete-fehér képei fantasztikusan beszédesek. 2 emeleten keresztül csak meséltek, és meséltek nekünk. Fénykép-esszéi a haború kegyetlenségéről, a katalán élet szépségeiről, amerikai városok iparosításáról, afrikai lepratelepek lakóiról, japán városkában lévő iszonyatos betegségről, a dél-carolinai bába életéről, egy kolorádói orvos mindennapjairól szólnak. Képeiben ott van minden: öröm, bánat, önzetlen segítségnyújtás, kegyetlen bánásmód, remény, kiábrándultság, a nevetés, a sírás.

A másik említésre méltó kiállítás: Joan Fontcuberta - Landscapes without Memory. Itt maga az elkészítés technikája ami érdekes.
A "művész" maga úgy nyilatkozott egyszer, hogy amikor először az egyik nemzeti parkban járt, városi ember létére túl tökéletesnek, giccsesnek tartotta a természetben lévő szépet. Olyan mesterkéltnek látta, amit számítógéppel is létre lehet hozni.

Tehát csupa olyan természetképeket csinált, amik nem fényképek, csak hasonlítanak néhol a természetfotókra. Két összetevőből állnak, az egyik egy térkép, a másik egy festmény. A térképet 2D-ben megleníti számítógépen, majd a kiválasztott festmény adatait  egy általa megírt számítógépes programsegítségével absztrakt módon átviszi. A keletkezett képek néhol szépek, néhol kicsikét szürrealisztikusok, néhol pedig mesterkéltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése