2011. február 21., hétfő

Itthon

Ferihegy és más nyalánkságok

A napokban landolt a gépem Ferihegyen, így az emlék még friss.
Már korábban is meg kellett, hogy állapítsuk B.-vel sajnos Ferihegy nem éppen turistabarát. Hogy mit is értek ez alatt? Nincsen kitáblázva érthetően. Egy magyarul nem tudó, Ferihegyet nem ismerő nem hiszem, hogy simán megtalálja a 200E buszt, vagy annak megállóját. A taxisokat reklámozó papírt bezzeg rögtön az ember kezébe nyomják, ami önmagában nem baj, csak kicsit átverősnek tűnik. Azt, hogy nem lehet kapni már a reptér kijáratánál jegyet az is furcsa. Ferihegy 1-én ugye az egyik újságos standnál lehet buszjegyeket kapni, de a 2-n semmi ilyenre nincs lehetőség. Egy jegyautomata van, de az csak aprópénzzel működik, papírpénzt, bankkártyát nem fogad el. Aki meg ugye épp érkezik külföldről, akár magyar, akár külhoni nem biztos hogy fémpénztől duzzad a pénztárcája. Így mindenki kénytelen a buszon megvenni.
Azt, hogy a busz Budapest egyik leglepukkantabb részén megy végig az hagyján, hisz arról ő nem tehet. De ennek tekintetében leszállni Kőbánya-Kispesten már durva. Néztem az arcokat, ahogy elszőrnyűlködnek. Leszálláskor majdnem átestünk egy kolduló hajléktalanon. A mocsok, a sár, a rossz járda még erősítette az összképet. És még sincs is semmi kitáblázva. Aki életében nem járt erre, azonkívül, hogy megijed hol is jár, fogalma sincs hol vegye meg a következő jegyét a metróra, hol érvényesítse, merre a metrómegálló.
Igen, igen. A kicsike buszjegyárus-bódé teljesen beleveszik a nagy építkezésbe, és ne felejtsük aki nem olvas magyarul, az nem biztos, hogy egyáltalán észreveszi a feliratot.
Most, jelen esetben sokan álltak a bódé előtt, az okosabbak közelebbről is megnézték mi van ott, ők jegyhez is jutottak. Utána, felfelé a lépcsőn még a magyar embernek is erőtpróbáló megtalálni a jegyérvényesítőket. Kettőt oldalt odabiggyesztettek a falra. Nem középre, felirat nélkül. Bizony, bizony én már mentem el mellette, pedig én jártam is arra sokszor. Főleg ha épp szerelvény érezik be, és tódul ki a tömeg.
A metró kiírásait megint kicsit hiányosnak éreztem. Itt már kevésbé zavaró ez a hiányosság, de bosszantó. 2 metró van bent sokszor. 1 érkező, 1 induló. Mindenhol magyar feliratok. Legalább befelé a városba segítsük szegény turistát, akik úgy döntött meg szeretné nézni kicsiny fővárosunkat, netán hazánkat. A városban majd kérdez, megszokja a feliratokat. De addig is be kell jutnia oda. És ha az első benyomás rossz, lehet a város sem feledteti ezt az élményt, főleg ha még valahol éri 1-2 apró rossz élmény. Tehát legalább ebben legyünk partnerek..Ő jön, hogy a saját kis pénzén is fellendítse a turizmust. Ne elijesszük. Ezek mind csak apróságok. Úgy kell végiggondolni, hogy ők nem beszélnek, olvasnak magyarul.
Viszont külön dicséret az érthető angol szövegért a jegyellenőrzéskor. Azt, hogy az ellenőrök között hányan beszélnek angolul, azt nem tudom. De már legalább angolul is bemondják, hogy jegyellenőrzés van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése