2009. november 30., hétfő

Sinterklaas

A holland Mikulás

Nos, sok minden történt, mióta nem jelentkeztem. Lássuk csak: megérkezett több, mint egy hete a Mikulás. Igazából már sok embernek meséltem az itteni Télapóról, de hátha akad olyan is itt, aki ezekről nem értesült, nem hallotta, nem olvasta, így hát jertek, üljetek közelebb, elbeszélem történetét!
Messzi országból jön ő, a legenda szerint Spanyolországból. Teli az ő zsákja minden jóval, és amint megérkezik hajójával valamikor november közepén általában egy szombati napon, segítőivel Fekete Péterekkel azonnal elkezdi szétosztani a sok-sok édességet, cukorkát, narancsot, mit a zsákja rejt. Itt-létük alatt fáradhatatlanul járják a várost, meglátogatják az iskolákat, kórházakat, oda mennek, ahol gyerekzsivalyt hallanak. A "fekete krampuszok" benéznek a bevásárló központokba, boltokba, és igyekeznek minél több cukorkát, sütit szétosztani az épp ott lévő kisembereknek. Mindenhol ott vannak, bárhol felbukkanhatnak egészen december 6-ig. A nagy este, mikor a Mikulás előveszi a már előre elkészített listáját, és félhet az aki nagyon rossz volt, nehogy magával vigye a zsákjában vissza Spanyolországba, aki pedig jó volt, annak a cipőjét minden jóval telipakolja. Ebben a "krampuszai" vannak segítségére, akik a tetőkön ugrálnak és a kéményen keresztül mennek a házakba az ajándékokkal együtt, de munkájuk befejeztével indulnak is vissza otthonukba (december 6-ika hajnalán) kipihenni magukat. És megint egy évük van a gyerekeknek, hogy jól viselkedjenek!! :D
Nos, némi magyarázat, ami a mese még mögött van: Először is a származás. Szent Miklós Kisázsiában volt püspök Kr.u. 4.században. Sok legenda fűződik a nevéhez, megmentette a városában élőket az éhhaláltól, kalózok által elrabolt gyerekek vitt vissza. December 6. évszádok óta a gyerekek ünnepe. Jaaa, igen, elkalandoztam: Spanyolország a mandarin-, narancsosztogatás után került képbe, vagyis narancsot, és mandarint osztott szét a gyereknek, és innen a feltételezés, hogy a holland Mikulás Spanyolországból jön. Ruhája a püspöki ruha maradt, hosszú fehér szakállal. A segítője (hollandul: Zwarte Piet, angolul: Black Pete) a történet szerint valójában mór (spanyolok neveztek minden iszlám vallású személyt a 8.-15.században mórnak, de maga a nép Észak-Afrikából származik), azért fekete a bőre, a öltözéke, olasz kéményseprők egyenruhája. Vannak olyan teóriák melyek szerint ő valójában kéményseprők, és innen a bőrszín, ruha, meg a tetőnugrálás, mások szerint ő maga az ördög, akit a Télapó a rabszolgájává tett. Később növekedett a segítők száma, feltehetőleg, amikor a teendők hosszú sora is megnőtt, mára már megszámlálhatatlan segítője akad.
Azért érdekes az átfedés a különböző Mikulás-ünnepek között, szinte sehol sem teljesen egyforma, de vannak hasonlóságok - Magyarországon az utóbbi magyarázat jobban beleillik a "krampusz-képbe". Egyébként ez a fajta legenda még Belgiumban él úgyszintén a mai napig.
Nagyon sok országban ünneplik a Szent Miklós napot. Amerikában a függetlenségi háború idején (1800 évek eleje), a hollandok vitték magukkal az ünnepet - New York egy része New Amsterdam - holland terület volt, és onnan vették később át az ott élők, majd terjedt el egész Amerikában. Sinte Klaas ~ Santa Claus
Addig is gyerekek, legyetek jók!!
Minden mást, majd a következő bejegyzésben.
Ho-ho-hó!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése