2013. október 1., kedd

Amszterdam legöregebb cafe-ja

Café Karpershoek

Azt állítja magáról a hely, hogy 1606 óta létezik. Akkoriban fogadóként kezdte az életet, az Ij kikötőjében. Azóta az kikötő eltűnt, de ő még mindig áll, és működik.

Mostanában egy igazi, autentikus amszterdami kocsma, amit mind a turisták, mind a törzsközönség is rendszeresen látogat.
A falakat még a régi bölcsességek, fafaragványok és összegyűjtött képek tarkítják. Egy érdekes részlet a fapadlón lévő vékony réteg homok. Réges-régen amikor még rágták a dohányt, a földre köpködtek. Ezt a homok miatt könnyű volt takarítani. Már nem köpköd senki, de a homok megmaradt.

A kocsma, egy igazi beszélgetős kocsma. Nincs se halk, se hangos zene. Ha meg csak érdekes sztorira vagyunk kiváncsiak, a pultos bácsi 20 éve ott dolgozik, csak őt kérdezzük, szívesen mesél nekünk.

Még egy érdekesség a helyről: mivel egy sarok ház, két utcára is nyílik. Az egyik a Prins Hendrikkade, a másik a Maartelaarsgracht. Az utóbbi azokról a bűnözőkről kapta a nevét akiket valaha ott akasztottak fel.

Szóval ha megszomjaztunk, ennénk pár falatot, és még Amszterdam történelme is érdekel, érdemes betérni. :D Legalább egyszer körülnézni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése