2010. január 23., szombat

Legrégebbi házak

Most már mindkét öreg faházat láttam. Az egyiket már korábban, még decemberben, a másikat meg a napokban.
Kiderült, hogy a nagyon távolnak hitt épület az apartmanunktól kb. 3 perc sétára van.
Régen hírhedt matrózkocsma volt, már ősidők óta kávézó, In't Aepjen. Itt ténylegesen egy gát volt (Zeedijknél), és határos volt a kikötővel.
Érdekes, mert mostani, ma is használatos kikötő lehet egy-két száz méterre is van a korábbitól. A központi pályaudvar is a köztes részen található. Sok minden már cölöpön áll, vagy feltöltötték
ezt a területet.




A térképen az 'A', maga a faház. 1500-ban épült.
Annyira beépült a város, hogy ha nem tudom a pontos utcát, házszámot észre sem veszem. Már többször sétálgattam arra, de nem tünt fel, hogy ez a ház, fekete fából épült, és nem téglából, mint a többi társa.
Vele szemben egy 1440-ben épült templom látható, amit a norvég tengerészek védőszentjének szentelték. Egészen 1996-ig Sint Olofskapel volt, ekkor átépítették konferenciaközponttá.
Egy sarokkal odébb van Amszerdam egyik legöregebb zsilipe. Fából készült árapályszabályozóként működött. Ilk folyó vizét zárta el az óvárostól, ezzel is figyelve vízcserére. Éppen ezért a ott a környéken víztározó házak állnak, kicsit obébb 15. és a 17. század között épült grachtházak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése