2010. január 13., szerda

Elmúlt napok

A helyzet egy héttel ezelőttihez képest gyakorlatilag változatlan.
Hó van, bár a napoban kevesebbet esett, de ami van, az csúszik. Nagyon. Nincs is most annyi biciklis, mint szokott lenni. Én sem ültem föl már napok óta. Ha nem muszáj, akkor nem. Gyalog is, bakancsban is olyan érzésem van, mintha tojásokon kellenne lépkednem.
A csatornák vizét sok helyen hol vastagabb, hol vékonyabb jégtakaró borítja. A madarak, meg az épp napos helyen úszkálnak csoportba verődve, gondolom élelem után kutatva. Nem tudom, hogy nekik is ilyenkor kevesebb táplálék jut-e, vagy nem, mindenesetre több helyen láttam etetni őket. A házunk előtt is hatalmas harc folyt épp, mikor hazaértem, az egyik ablakból dobáltak ki nekik magvakat. Reggel, meg a melletünk, fölöttünk lévő (pontosan nem tudom mely irányból estek le a kenyérdarabkák) lakásból repültek ki kajadarabok.
Igazából szerintem karácsonyhoz, szilveszterhez képest sem változott sok minden. Sok helyen kint vannak még a díszek. Az utcákon semmit nem szedtek le. A nagy karácsonyfa a főtéren még pár napja állt, de az igaz, hogy már díszeitől megfosztottan.
Még mindig petárda maradványok borítják az utcákat, ahol éppen nincs hó, vagy jég.
Piros papírfecnik szinte mindenhol. Amikor megérkeztünk még üres üvegek hevertek szanaszét az utcán. És még több napig lehetett petárda durránast hallani. Itt máshogy ünnepelnek. Kicsit tovább tart a szilveszter..:D
Waterlooplein-en, és forgalmasabb téren még mindig állnak az egyedi karácsonyfák. Hasonlóak, mint a képen. Idén arra a kúp alakú vázra esernyőket tettek. Sok-sok esernyőt kinyitva. Kreatív. Egy másik vázat papírmasé állatokkal raktak tele. Mint egy zsúfolt állatkert. Az volt az érzésem, hogy gyerekek keze lehet a dologban. Ha ők voltak az állatokért felelősek, akkor valőszínű a többi kézzel készített díszt is ők csinálták, amik a maradék helyet fogalalták el a fán.
Egyik fémvázat ugyanolyan színes kockákkal tömtek tele, mint ami képen is van. Valaki ellopta az előző évek ötletét!!
Volt egy olyan, amit egy hete sem tudtam hova tenni, amikor előszőr láttuk. Valószínű fekete fóliával akarták befedni, vagy direkt összaszaggatva tették rá, nem tudom. Ma, ill. múlt héten úgyszintén cafatokban lógtak róla a fekete fólia darabok.
Volt 3 teljesen egyedi ihletésű fa is. Az egyik ilyen kreálmány egy rakétát formázott, amit valószínű lufikkal díszítettek, amit papírba, majd fóliába csomagoltak.
A másik a biciklifa volt. Egy fenyőfát raktak ki csupa egyforma barna (mintha rozsdásak lennének) bicikliből. Egész ügyesen sikerült a kivitelezőknek az ötlet megvalósítása.
Az utolsó az egy fa volt, mindene fémcsővekből kirakva. Egy csupasz, levelektől mentes kopasz fa. Messziről azt hittem, hogy fadarabokból rakták valahogy össze. Egészen közelről látszott, hogy fém az egész.
A téren lévő piacon volt egy fa, amit tele aggadtak kisebb plüssállatokkal. Ez volt a legaranyosabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése