2010. július 8., csütörtök

Pireneusok II.rész

Ma voltam az első hosszabb egyedüli túrámon. Már korábban kinéztem a környéken egy tavat. Úticélom tehát Ibon de Bastisielles volt.
Az elmúlt napok tanulságaként ma 8 körül indultam, nehogy megfőljek a napon. Nos, ez is kései indulásnak bizonyult. De csak sorjában.
Reggel kellemes hüvös idő fogadott. Reméltem minél tovább ez is marad, vagy én leszek valahol az erdő legmélyén, ahova még a napsugarak sem érnek el. Imáim csak részben találtak meghallgatásra.
Felfelé valóban kellemes idő volt. Az út kétharmada amolyan kicsit mindig emelkedős, de széles, aránylag sima, kanyarok nélküli, alignapos út volt, gyönyörű körképpel.
Az utolsó szakasz a papír szerint meredek, "zig-zag"-os. Valóban. A legtöbb szintemelkedést itt kellett megtenni. A tó 2200 méteren van, és szó szerint cikk-cakk-ban halad az ösvény.
Szenvedtem. Nagyon. De valahogy felküzdöttem magam. Ráadásul egy fiatal pár szinte szó szerint elfutott mellettem. Kicsit kiábrándító volt. Lefelé viszont már "velük" mentem. :D
Amint felértem, az az érzésem támadt, mintha Hófehérke erdejében lépkednek. Valami csodálatos volt. Sokat sajnos nem gyönyörködhettem a tájban békésen, a szúnyogok, legyek, meg mindenféle repülő állatok támadásba lendültek. Nem volt nyugtom sehol. Így fel-alá sétálva elmajszoltam egy müzliszeletet (ha járkáltam, kevesebben jöttek), körbejártam a környéket, csináltam pár fényképet, és indultam lefelé.
Korábban is, vagyis állandóan, és mindenhol rengeteg a légy. De ott fent valami nagy is elkezdett enni. Még vérzett is, miután elhessentettem. Be nem dagadt. Szerencsémre.
Visszafelé lényegesen gyorsabban jöttem. Közben kitaláltam, hogy 2 órás menetidőt szabok magamnak - Jaa, felfelé az út kb 3,5 óra volt.- 10 perccel több lett. Igaz közben majdnem teljesen elpárologtam a hűségben, épp hogy időben hazaértem. Pár km még és felfordulok valamelyik kövön.- Valahogy idén nem bírom a napot, a meleget. Lehet az egyenletes hüvöskés holland klíma miatt...-
Mindenesetre a mára betervezett napozásom a strandon elmaradt.

Egy kis megjegyzés:
1100-1300 méter környékén találtam havat, nem is keveset!! A képeken látható.

2 megjegyzés: