2013. február 26., kedd

Mozik

Ígérem ez az utolsó bejegyzés ami a budapesti életet taglalja. Pontosabban összehasonlítgatni nem fogok. Nem szeretnék többet, nincs értelme.

Egyetlen egy dolog van, ami részben érdekes, részben hű képet ad az országról is. Hogy a tojás, vagy tyúk volt előbb, nem tudom. Azt sem tudom melyik-melyik.
Az adott szempontokból csak a jelenlegi helyzet a releváns.

Húzom, húzom a dolgot. Nos, természetesen a két országban müködő mozikról szerettem volna pár szót szólni. Pontosabban a két fővárosban lévő filmszinházakról.
Itt, Amszterdamban az utóbbi időben elég sűrűn látogatom őket és ami már feltűnt korábban is, hogy nagyon figyelnek a nézettségre.
Sok filmet nem reklámoznak agyon, máshogy kezelik őket. Nem mennek minden moziban, naponta 1-2 vetítés van néha belőlük. A nagyot durranó, vagy legalább is nagyobb visszhangú filmek teljes sávszélességgel nyomulnak. Mindenhol, naponta számtalan előadás formájában, de egy filmet sem játszanak hosszú hónapokig. Pár hét után egyre ritkábban vetítik őket, helyet adva az újaknak.
És így nem kell aggódni, hogy nem lesz néznivaló a műsorfüzetben. Igaz, néha késleltetnek párat, de összeségében állandóan tele van a programfüzet új címekkel.

Otthon viszont meglepődtem. Ott-tartózkodásom alatt lehetőségem volt kétszer is meglátogatni a helyi mozikat. Csalódás volt sajnos.
A filmek jók voltak, de a rendszer nem tetszett. Online nem lehet jegyet venni, csak megrendelni. A jegypénztárak előtt hosszú sor, mert épp csak kettő van nyitva. stb.
De amiért is írom ezt a bejegyzést az a műsor maga. Rengeteg film, annál is több előadás, mozitermek meg üresek. Érdeklődtem is ismerősöknél, hogy hogy müködhetnek ezek a rengeteg hatalmas termekkel rendelkező pláza mozik. Valószínű alig-alig. Ezek érthetőek is. Csak akkor miért müködik így az összes. Miért nem csak a fele, de az színvonalasan?! hm..
A filmeket hamar behozzák összeségében, és mint az őrült vetítik is őket. Minden koncepció nélkül. Ugyanakkora hangsúlyt kap szinte mindegyik. Mozgás szinte semmi. Műsörön hagyják amíg lehet, és a frissárú alig akad.
Otthon ha lehetőségem lenne, sem vennék mozikártyát. Maradna az alkalmankénti mozizás.
Sajnos a mostani szinkronokról egy külön bejegyzést írhatnék. Le is szoktam róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése