2009. november 16., hétfő

Szombaton a főtér

A mi kis Budapestünk....ez jutott eszembe mikor a Dam téren sétáltunk át szombaton. Jó idő, ill. hétvége lévén hatalmas volt a tömeg, mind a sétáló utcában, mind a téren, mind az egész városban. Hétközben azt hihetné az ember alig lakják, látogatják a várost. Ilyenkor hétvégén meg rácsodálkozik a tömegre, melyben lépni alig lehet.
Nos épp a téren nézélődtünk, mikor egy deja vu érzés vett erőt rajtam...tisztára, mintha a Nyugati téren (Bp-en) az aluljáróban lennék, egy forgalmas hétvégén....volt hittérítő, igaz itt néger nő volt, aki az igét hírdette, mikrofon, zene , meg háttértáncosok nélkül.. voltak brazil kapuérások, ők dobbal készültek a műsorra. Ügyesek voltak, valamelyik mezítláb ugrált a hideg kövön némi pénz reményében...nem tudom voltak - akik adtak nekik. Mi csak pár másodpercig csodáltuk őket, aztán odébbálltunk. Volt a háttérben még egy skót dudás is, akik ugyan alig lehetett látni, hallani annál inkább. Olyan nagyon irreálisnak hatott ott és akkor a zenéje, beleveszett az általános zajba, összemosódott a táncosok ütemes dobolásával, és mégis külön is hallható volt, a többiektől távol.
Egyedül akik kilógtak a sorból, a pantomimesek volt, ill. nem tudom, mik, kik ők valójában. Jelmezbe öltöznek és kiállnak pénzért fényképezkedni...igen, hasonlót láttam, tapasztaltam Bécs-, Barcelona-, belvárosában. Itt viszont ők egészen mások. Sehova sem tartoznak. Az arcuk nincs elmaszkírozva, maszkot húznak, és az öltözéküket az egyik jelmezkölcsönzőben szerezhetik be. Semmi eredeti nincs bennük, semmi ötlet, fantázia, semmi mini-produkció, csak állnak, még nem is mozdulatlanul....van aki minden nap megpróbálkozik...
Vajon van aki szánalomból ad nekik?? Mert egyszer sem láttunk senkit, és semmit a közelükben, sem az előttük álló kis dobozokban sem. Vagy napibéren valaki foglalkoztatja őket?? Csupa-csupa kérdés a létük...még itt Amsterdamban is furcsák, pedig itt szinte semmi, és senki nem furcsa, nem szokatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése