2011. március 28., hétfő

A hollandok segítőkészek, de agresszívek

De valóban azok?


Az agressziót mi nem érzékeltük eddig. Épp az imént B.-vel megtárgyaltuk a lehetséges okokat, és arra a következtetésre jutottunk, hogy lehet tényleg azok, de mi Magyarországról jövünk. Otthon tényleg agresszívek az emberek, itt ugyanezt a szót kicsit másra használják. Nem is jut eszembe magyar szó rá.

Akkor pár példa rá:
A bicikliúton ha nem jobb oldalt mész, és előzni akarnak azonnal dudálnak. Rámenősen hajtanak, engem pl. egyszer egymás mellett beszélgető két fiú előzött meg. Ketten egymás mellett.
Viszont ha valami baleset történik, azonnal rohannak segíteni.


Inkább talán az egyenességet is bele lehetne venni, amit külföldiek agressziónak vélnek. Ha nem ízlik a kaja, nem köntörfalaznak, nem mondják rá, hogy érdekes, meg hasonló mellédumálást. Eufemizmus, mint fogalom ismeretlen számukra.

Tehát nehéz megfogni a jelenséget. A holland órán elhangzott néhány sztori a holland jellemről. A tanárnő mesélt néhány sztorit, amiket egy ex-villamossofőrtől hallott. Bevezetésképp: állítólag a villamos sofőrök szeretnek viccből új lakókat, turistákat direkt a másik irányba küldeni, ha valamilyen utca, hely után érdeklődnek. De általában nem személyes, egyszerűen viccnek szánják.

1., Egy német turista kérdezte meg a villamos sofőrjét nem tudja-e véletlenül merre van az Anna Frank ház. A sofőr válasza: Már elfelejtetted odavezető utat?

Kicsit durva. Innen is kijön, a németek nem nagyon csípik. De ez is csak vicc.

2., A villamos a megállóban állt, mikor egy diáklány vadul el kezdett dörömbölni több ajtón, mire megtalálta amin fel lehet szállni. - Kizárólag az első, és egy középső ajtón lehet felszállni, a többin le.- A kalauznak lelkesen mutogatta (akkor még) bérletét. Mire a kalauz megkérdezte mit is tanul. - Orvostan hallgató vagyok!- jött a még lelkesebb válasz. Mire a kalauz: Akkor azok az ajtók már rég halottak lennének.

Több embertől hallottam már, hogy nem értik iróniát. Nos, ez esetben ha ez igaz, akkor nekik egészen más a humor fogalma. Holland órán is a tanárnő olyanokon nevetett hatalmasokat, amiken senki más a csoportban. Mi csak megmosolyogtuk, de nevetni már tudtunk.

Mások. És ami érdekes, hogy ezek a tulajdonságaik mindenféle más országból jöttnek is újak. Nem csak nekünk magyaroknak. Csak minél jobban meg értenünk őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése