2011. március 25., péntek

Mit is ne tegyünk Aszterdamban III.

Biciklizés szabályai itt

Korábban írtam, hogy olyan helyen ne tegyük le a biciklinket ahol tábla figyelmeztet az ellenkezőjéről. Vagyis valamilyen átmeneti átalakítás, felújítás alatt az érintett területet biciklitelenítik. A tiltás idején ott talált kerékpárokat elszállítják, és kb 50-100 euró pénzbírság ellenében vehetjük át.

A másik ami miatt fájhat a fejünk, a részegen való biciklizés. Éjjelente gyakran vannak kint rendőrök az utcákon, direkt a biciklisekre figyelve. Lámpa fel van-e kapcsolva, láthatóan van-e valamilyen szer hatása alatt. Ha valami nem stimmel, akkor leállítanak büntetnek, rosszabb esetben beviszik az illetőt a rendőrségre.
Így járt egyik ismerősünk is. Hajnalban egyik barátja szülinapjáról tekert haza erősen bódult állapotban, mikor is egy sereg rendőrbe futott bele, akik valamiért nem voltak jó kedvükben, így rögtön kocsiba ültették.
Ellene a rendőrség feljelentést tett, "jutalma" 500 euróig megszabott pénzbüntetés lesz, amit egy bíró határoz majd meg.
Az tény, hogy magyar szemmel, magyar viszonyok mellett aránytalanul nagynak, komolynak tűnik a büntetés, de ne feledjük nem otthon vagyunk. Hollandiában élünk, és az itteni szabályok ránk is vonatkoznak. Ők így tartják a rendet. A részeg biciklis a törvény szerint ugyanúgy veszélyezteti mások és saját maga testi épségét. EZ persze megkérdőjelezendő. De ez mindegy. A törvény, az törvény!! :D

Én amikor meghallottam a sztorit elnevettem magam, azóta is meg-meg mosolygom az illetőt. Néhány holland ismerősöm rácsodálkozott, hogy nem helyszíni bírságot kapott....Hm, szerencsétlen eset ráadásul.

Végkövetkeztetés: Olyan részegen, amikor az út mellett álló rendőröket sem látjuk, ne üljük biciklinkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése