2010. szeptember 30., csütörtök

Ép testben ép lélek

Amszterdam utcáin, falain, szobrain a piszok

Vagyis inkább azok hiánya. Nyáron figyeltem fel erre a jelenségre. Pontosabban, amit láttam egymás után többször, hogy mindent tisztítanak, tataroznak.
Híd oldalán lévő szobrot, domborművet több dolgos munkás nagysugarú vízzel, slaggal tisztított. Később bent az aprócska utcácskákban a lakók, üzlettulajdonosok a lakóépületükön lévő címereket, domborműveket portalanították nagyon aprolékosan: ronggyal, és kefével.
Az utcákat többféle módon pucolják. Seprűvel valamit kotorásznak, majd utána jön a vizes autó: nagysugarú vízzel folytatja a munkálatot.
A másik módszer tisztítós autó, aminek az alján egy seprőféle pörög, beszippantja a szemetet, és vízet spriccel rá: Pécsett a Király utcában reggel mindig ilyen autó ment végig. :D
A házakat rendszeresen tatarozzák, az ablakkereteket rendszeresen festik. Mindig van olyan ház a környéken, ami fel van állványozva.
Pontosan mi sem tudjuk mi annak az oka, hogy a járdákat rendszeres felszedik, majd visszarakják. Elképzelhető, azért mert hullámos lesz pár hónapos, éves használattól. Gyorsan felszedik a homokágyról, elegyengetik a homokot, és újból lerakják. Persze mi csak a belváros ismerjük, látjuk, halljuk. Amszterdam más részeiről nyilatkozni nem tudok.
Amiért most jutott eszembe erről írni, az a házunk előtti korlát festése. Mint említettem az előző bejegyzésemben. Először tisztára pucolták az említett korlátot, majd valami géppel lecsiszolták a festéket róla. Ill. nem tudom mit is csináltak vele pontosan, de egy biztos: a gépnek iszonyú éles hangja volt, és eltűnt a korlátról a festék. És most kezdték el újrafesteni. Most sötét zöld helyett sárga lesz. :D

Zavarónak tűnik ez a sok útfelbontás, felújítás, de valahogy mégsem úgy, mint otthon. Azt érezzük csak, hogy mindig csinálnak valamit. DE van mindig eredmény is. A gyorsaságot nem emelném ki, de a folyamatosságot igen!! Nincs olyan, hogy elkezdenek valamit, majd mindig abbamarad a munka különböző okok miatt. Dolgoznak, dolgoznak, befejezik majd pár utcával arrébbmennek.
Reméljük lassan előlünk is eltűnnek. Hosszú-hosszú hónapok óta itt dolgoznak. Először a szemben lévő ház, majd előttünk a járda, majd a melletünk lévő ház, közben a tető, majd most a korlát.
Igen, kicsit sok már a munkagépek hangjából!!! Nemsokára nyugtunk lesz!! Úgy várunk már, új lakás!! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése