2010. szeptember 7., kedd

Hofje-túrán

Amszterdami hofje-k nyomában

Vasárnap felkerekedtünk 2 barátunkkal, hogy felkeressünk a közel 50 hofje-ból néhányat. A leghíresebbet a Begijnhof-t már láttuk, de B. utánaolvasott a napokban, kiderült sok-sok belső udvar van.
Vasárnap kilencet néztünk ki. Sajnos hiányos információk birtokában több esetben a kapuban szembesültünk a szörnyű valósággal: vasárnap zárva.
Sebaj, mentünk tovább. Pár helyre be is jutottunk. A kapuk mögött mindenhol egy aranyos kert fogadott. Jellegüket tekintve mindenhol más. Voltak akik virágokat ültettek, voltak akik befűvesítették, néhol meg kevésbé ápoltan hagyták, de annál romantikusabb lett a hatás a fém székekkel, asztalokkal, paddal.
Ahova nem jutottunk be, hétfőn újra felkerestük, felírtuk a nyitva tartást, és egyéb hasznos információkat.

Interneten sok minden fent van a hofje-król, volt aki egy egész könyvet is írt az amszterdamiakról. De ennek ellenére sok házszám rosszul van megadva, és a nyitva tartás-nál is vannak hiányosságok.
Ennek korrigálására B. kitalálta, végigjárja mind az 50 udvart, felírja az információkat, Google Maps-en közzé teszi. A terv halad. A lelkesedés még megvan. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
Ha elkészül természetesen ide is felteszem. :D


Így a végére hagyok egy kis hofje történelmet: a 17.század környéki épületekről, kertekről, udvarokról van szó. Egész Euróbában csak Hollandiában, és Belgiumban léteznek ezek a teljesen zárt belső udvarok.
Főleg nők, női szerzetesek laktak itt, sokban található kápolna is, az egyházhoz tartoztak.
A szegények megsegítésére épültek, a rászorulók sokáig ingyen lakhattak az oda tartozó épületekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése