2010. augusztus 22., vasárnap

Augusztus 20. nálunk

"Magyar táncest" & tűzijáték

Visszatértünk. Immárom egyik barátunk & egy üveg fehér borocska társaságában. Az idő jó volt, meleg, esőmentes.
Barátunk érdeklődött választásunk oka után. Esetleg a magyar koreográfus, Kiss Dorottya miatt döntöttünk e mellett. Felkészületlenségünket mutatta, hogy akkor hallottunk e magyar vonatkozásról először.
A darab aranyos, vicces, színes volt, a táncosok profik. Különböző táncokat parodizáltak, beleértve magyar fiú-táncot is. Bár utóbbit nem biztos, hogy mindenki felismerte. A körülöttem ülők, B. és kedves barátunk szerint csak én ismertem fel a lépéseket. A hasonlóság egyértelmű volt. :D
Ami rögtön feltűnt az az egyik lány blúza: magyar hímzéses, talán kalocsai, de olyan messziről nem volt egyértelmű.
A másik darabot a rotterdami balettosoktól, Scapino Balett Rotterdam-tól láthattuk. Ez sötétebb, komorabb volt, és számomra kevésbé érthető. A Holland c. darabjukból adtak elő egy jó fél órás részletet. Több kisebb darabból állt a teljes mű. Itt is felfedezni véltünk némi magyar ihletést. Az egyik srác magyar zenére táncolt, bár kicsit elnyújtott, eltúlzott volt, szinte csak a nagybőgőt lehetett hallani, mint amikor a basszus rosszul van beállítva. A mellénye is magyaros szerű volt. Pontosabban a gombok, a hímzett minta emlékeztetett engem a magyar ruhára.
Itt több kísérő zene egyszerűen bántotta a fülemet, és nagyon zavart a zene-tánc összevisszaság. Például: Arra a nagybőgős, aránylag gyors zenére a srác nagyon lassan hip-hop elemeket mutatott be. De valószínű mert nem értettem a darabot, azért bántotta a fülemet, szememet.
Ami B.-nek nagyon tetszett az a Hammond-orgonával kísért rész. Valóban kellemesebb volt a hangzás a többinél. Szinte megkönnyebbültem, amikor egy nagy, fekete kendős lány megszólaltatta
A balett első részletéből egy szösszenet.

Végül a SAIL 2010 keretein belül megrendezett tűzijátékot néztünk meg, augusztus 20. alkalmára. Rövid volt, aránylag egyszerű. De rövidsége miatt élvezhetőbb, mint a korábbi a Bp-i tűzijéták csodák.

2 megjegyzés:

  1. "A másik daradot"
    pici elütés -darabot
    Ügyes...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Javítva. Először nem is értettem, d-b hasonlítanak. :D

    VálaszTörlés