2010. augusztus 16., hétfő

Mdungu

Szabadtéri színház a Vondelparkban

A Vondelpark június közepétől, augusztus végéig Openluchttheater-nek ad helyet. Előadások váltják egymást péntek este, szombat- , és vasárnap egész nap mindenféle műfajban. Van tánc, kabaré, gyerekműsor, zene, a belépő ingyenes. Szünetekben mennek körbe, aki szeretne adhat valamennyit a színháznak.

Mi Mdungu koncerjét hallgattuk meg. Időben, több mint fél órával kezdés előtt odaértünk, hogy bejussunk. Az idő borongós volt, de csak estére jósoltak esőt.
Az előző előadásnak akkor lett vége, mikor odaértünk. A tömeg oszlott, cserélődött, a technikusok keményen dolgoztak: szétszereltek, összeraktak, beállítottak, hangoltak.
Mi találtunk magunknak helyet, így csak nézelődtünk, hallgattuk ahogy percről percre egyre kellemesebb zene szól hangszórókból.
És pontban 16.45 kor, amikorra a kezdés ki volt írva, a zenekar el is kezdte. Látványos eredménnyel ötvözik a senegáli mbalaxot, nigériai afrobeatet, mali-i griot örökségét, olyan nyugati stílusokkal, mint pl.: jazz, funk, rock.
Világi zene afrikai hangzással keveredik, a végeredmény különleges hangzás, pörgő ritmusok, szaxofon szólók.
Az első néhány percet ülve hallgattuk, majd egyre nagyobb kedvet kaptunk ropni kicsit a színpad előtt. A középső üres placcon egyre sürűsödött a már izgő-mozgó tömeg. Mindenkinek automatikusan mozgott valamije, keze, lába, feje. Egyszerűen nem lehetett csak hallgatni.
Egy óra múlva sajnos már mentek is. De az az egy óra nagyon jól telt.
Az eső is kibírta addig. Visszamegyünk ezen a héten is!! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése